Bigos staropolski

  • wyświetlono: 645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

...

DSC_1166
  • 336min

Składniki


2 kg kapusty kiszonej
400 g chudej wołowiny
400 g karkówki
400 g surowego boczku wędzonego (tłustego)
200 g szynki
100 g grzybów suszonych
200 g śliwek wędzonych
2 pętka kiełbasy białej surowej
2 pętka kiełbasy zwyczajnej
2 kwaśne jabłka
10 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól ,pieprz
150 ml czerwonego półwytrawnego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • Bigos staropolski1. Dzień 1:
    Grzyby co najmniej 2 godz moczyć w 1,5 l wody. Potem je wyjąć ,opłukać i pokroić w niezbyt cienkie kawałki. Kapustę zalać wodą z grzybów. Dodać grzyby ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie i gotować 1 godz na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę. Smażyć na średnim ogniu do wytopienia ok 100 ml tłuszczu. Odlać 3 łyżki i zachować do smażenia szynki. Kiedy kawałki boczku się zrumienią ,wyłowić je ,a do rondla wrzucić mięso pokrojone w 3 cm kostkę. Wsypać łyżeczkę soli , pół łyżeczki pieprzu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno puścić płyn ,odparować. Połączyć mięso z kapustą i gotować 1 godz na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Dzień 2:
    Na odłożonym tłuszczu z boczku mocno przysmażyć szynkę pokrojoną w kostkę (1 cm). Wraz z tłuszczem dodać do bigosu i gotować na średnim ogniu ,co jakiś czas mieszając. Uważać żeby bigos się nie przypalił ,można dolewać odrobinę wody. Dodać podsmażoną ,pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pętka białej kiełbasy. Jeśli zdarzy się ,że bigos lekko przepalimy niezwłocznie przełożyć do drugiego garnka. Po 1,5 godz gotowania odstawić w zimne miejsce.
  • 3. Dzień 3:
    Śliwki pokroić w ćwiartki. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,drobno poszatkować i wraz ze śliwkami dodać do bigosu. Wlać wino i gotować na niewielkim ogniu 1,5 godz. Bigos doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE