Pysznie przyrządzona, w smakach słodko - kwaśnych, kapusta pekińska. W takiej formie danie smakuje z ciemnym pieczywem, ale nadaje się także do podania jako dodatek do obiadu - na ciepło, bądź na zimno.
Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, wrzucić obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać kminek, cynamon, kurkumę i paprykę. Ogrzewać, aż cebula i czosnek staną się szkliste.
2.Do garnka dołożyć poszatkowaną kapustę - smażyć ok. 5 min, mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę korniszony i pokrojone na cząstki daktyle - wymieszać. Całość posypać szczyptą soli i cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.
3.Do kapusty dodać lubczyk i przecier pomidorowy - wymieszać.
4.Bigos dusić jeszcze ok. 5 min bez przykrycia. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać prażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze