Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

Pysznie przyrządzona, w smakach słodko - kwaśnych, kapusta pekińska. W takiej formie danie smakuje z ciemnym pieczywem, ale nadaje się także do podania jako dodatek do obiadu - na ciepło, bądź na zimno.

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska (600 - 700g)
    6 średnich korniszonów (łącznie 250 - 300g)
    1 średnia biała cebula
    2 - 3 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    100 g daktyli bez pestek
    4 łyżki oleju
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    do przybrania - prażony słonecznik łuskany, posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać kminek, cynamon, kurkumę i paprykę. Ogrzewać, aż cebula i czosnek staną się szkliste.
  • Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej 2. Do garnka dołożyć poszatkowaną kapustę - smażyć ok. 5 min, mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę korniszony i pokrojone na cząstki daktyle - wymieszać. Całość posypać szczyptą soli i cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej 3. Do kapusty dodać lubczyk i przecier pomidorowy - wymieszać.
  • Bigos słodko-kwaśny z kapusty pekińskiej 4. Bigos dusić jeszcze ok. 5 min bez przykrycia. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać prażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bigos z kapusty pekińskiej

To może cię zainteresować