W końcu kalarepka to odmiana kapusty warzywnej, więc dlaczego by nie pokusić się o przygotowanie jarskiego bigosu z tej dietetycznie cennej i zdrowej rośliny?
Bigos z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, czosnek obrać i również posiekać, marchewkę oczyścić i pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, paprykę w proszku i chilli. Dołożyć rozdrobnione warzywa i smażyć 5 min, mieszając.
2.Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę i dołożyć do zawartości garnka. Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w krótkie paski i dołożyć do warzyw w garnku. Dodać sos sojowy - całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w małą kostkę pomidory i zieleninę. Potrawę dusić jeszcze 10 - 15 min, aż składniki będą miękkie. Bigos doprawić do smaku.
Komentarze