Bigos z kalarepy

0 (0 ocen)

W końcu kalarepka to odmiana kapusty warzywnej, więc dlaczego by nie pokusić się o przygotowanie jarskiego bigosu z tej dietetycznie cennej i zdrowej rośliny?

Składniki:

  • 1 duża kalarepa (600g)
    5 średnich pomidorów (łącznie 650g)
    6 małych marchewek (łącznie 300g)
    1 większa zielona papryka (200g)
    14 cm-owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z kalarepy 1. Pora posiekać, czosnek obrać i również posiekać, marchewkę oczyścić i pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, paprykę w proszku i chilli. Dołożyć rozdrobnione warzywa i smażyć 5 min, mieszając.
  • Bigos z kalarepy 2. Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę i dołożyć do zawartości garnka. Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w krótkie paski i dołożyć do warzyw w garnku. Dodać sos sojowy - całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w małą kostkę pomidory i zieleninę. Potrawę dusić jeszcze 10 - 15 min, aż składniki będą miękkie. Bigos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować