BIGOS WSPANIAŁY

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.

Mój pomysł na wspaniały bigos.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
    mała główka kapusty białej
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg wołowiny
    3 małe pętka kiełbasy
    4 średnie cebule
    250 g pieczarek lub grzybów leśnych
    garść suszu (mogą być śliwki, rodzynki, żurawina)
    saszetka majeranku
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    łyżka granulowanego czosnku
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz, cukier - według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Bigos wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kwaszonej kapusty odcisnąć sok, następnie kapustę pokroić i włożyć do dużego garnka. Białą kapustę poszatkować i włożyć do garnka.
  • 2. Każdy rodzaj mięsa łącznie z kiełbasą pokroić na małe kawałki i osobno podsmażyć na rozgrzanym oleju (to ważne, aby osobno, bo smaki mają połączyć się w bigosie a nie na patelni). Usmażone mięso dodac do garnka.
  • 3. Pieczarki i cebulę pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Wszystko to zalać wodą w ilości według uznania i zagotować.
  • 4. Gdy bigos się zagotuje, dodac pozostałe składniki: susz, majeranek, czosnek, koncentrat oraz smalec i gotować wszystko na wolnym ogniu około 4 godzin.
  • 5. Na koniec bigos doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Jeżeli wyjdzie nam za mało kwaśny możemy dodać trochę soku, który wcześniej wycisnęliśmy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować