Bigos wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kwaszonej kapusty odcisnąć sok, następnie kapustę pokroić i włożyć do dużego garnka. Białą kapustę poszatkować i włożyć do garnka.
2.Każdy rodzaj mięsa łącznie z kiełbasą pokroić na małe kawałki i osobno podsmażyć na rozgrzanym oleju (to ważne, aby osobno, bo smaki mają połączyć się w bigosie a nie na patelni). Usmażone mięso dodac do garnka.
3.Pieczarki i cebulę pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Wszystko to zalać wodą w ilości według uznania i zagotować.
4.Gdy bigos się zagotuje, dodac pozostałe składniki: susz, majeranek, czosnek, koncentrat oraz smalec i gotować wszystko na wolnym ogniu około 4 godzin.
5.Na koniec bigos doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Jeżeli wyjdzie nam za mało kwaśny możemy dodać trochę soku, który wcześniej wycisnęliśmy.
Komentarze