BIGOS DOMOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sprawdza się na imprezie jako samodzielne danie, ale również tworzy idealny duet z daniami obiadowymi. :)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
    30 dag karczku,
    30 dag mięsa z szynki,
    wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie,
    100 g boczku wędzonego,
    2 laski kiełbasy,
    5 grzybów suszonych,
    5 śliwek suszonych,
    2 średnie cebule,
    3 liście laurowe,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    3 ziarna pieprzu czarnego,
    sól,
    pieprz,
    papryczka chili peperoncini,
    papryka słodka,
    smalec,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję.
    Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję.
    W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty.
    Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu.
    Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę.
    Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować