Domowy bigos

4.5 (161 ocen)

pyszny i rozgrzewający domowy bigos.Z mięsem wołowym i wędzoną swojską kiełbaską.

Składniki:

  • Składniki :

    1/2 główki małej białej kapusty
    400g kapusty kiszonej
    1 cebula
    300g mięsa wołowego ( np na gulasz )
    swojska wędzona kiełbasa
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kminek
    4-5 szt grzybów suszonych
    2 łyżki masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Domowy bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso wołowe potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować