lubię kiszoną kapustę pod każdą postacią, a najbardziej w domowym bigosie
3 godz.
Składniki:
• 1 1/2 kg kiszonej kapusty
• Po 10 śliwek wędzonych i grzybów suszonych
• Po 3 liście laurowe, ziele angielskie, jałowca
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 0,5 kg kiełbasy w laskach
• 30 dag boczku wędzonego.
• Sól
1.Kiszoną kapustę lekko przesiekać. Do garnka włożyć kapustę , śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie i jałowiec oraz kiełbasę i boczek wędzony.
Zalać wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
Gotować na małym ogniu ok 2 godzin.
Po 2 godzinach wyjąć z garnka kiełbasę i boczek.
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a boczek w drobną kostkę .
Kiełbasę i boczek przesmażyć lekko na patelni dodając koncentrat pomidorowy.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą zagotować. W razie konieczności doprawić solą.
Porady
doprawiam solą na sam koniec, ponieważ boczek wędzony i kapusta zawierają sól i czasami doprawienie solą nie jest wcale konieczne.
Komentarze