Nasz ulubiony :) Najsmaczniejszy, kiedy przejdzie smakiem grzybów, wina, śliwek i przypraw. Trzymany w chłodzie, podgrzewany przed podaniem, z każdym dniem lepiej smakuje.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    1kg słodkiej kapusty
    1 kg różnych mięs (żeberek,wołowiny, łopatki wieprzowej)
    2 pętka kiełbasy wędzonej
    20 dag wędlin
    5 dag boczku
    po 2 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    po 5 dag suszonych grzybów i śliwek
    150 ml czerwonego wina
    kilka ziaren pieprzu, jałowca
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Bigos domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby namocz 1. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc), ugotować, pokroić, wywar zachować. Kapustę kiszoną posiekać, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut.
  • dodać pokrojoną, białą kapustę 2. Dodać posiekaną kapustę słodką, uzupełnić wodą i zagotować. Każdy rodzaj mięsa podsmażyć osobno na oleju, udusić z przyprawami, pokroić w kostkę.
  • dodać mięsa i wędliny 3. Do kapusty dodać mięso, grzyby, ziarna przypraw, laurowe liście i wywar. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.1,5 godz, mieszając, aby się nie przypaliło. Wrzucić wędlinę i kiełbasę. Na boczku podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do bigosu.
  • 4. Przyprawić solą i pieprzem, wrzucić przekrojone śliwki, wlać połowę wina, dusić jeszcze pół godziny. Następnie zdjąć z ognia, wlać resztę wina, dodać koncentrat, wymieszać. Przykryć, podgrzewać jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na bigos z kiszonej kapusty w innej wersji!

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować