Wyjątkowe połączenie smaków. Dwie średniej wielkości pizze, na których nie znajdziecie pomidorów.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej typ 00 lub pszennej uniwersalnej
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka miodu lub cukru
250 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy do ciasta +3 łyżki do polania
Biała pizza z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże łączymy z miodem lub cukrem, zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie w szklanej misce. Formujemy kulę, polewamy po wierzchu 1 łyżką oliwy, lekko ją rozsmarowujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni.
2.Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki. Połowę ciasta wykładamy na środek blachy i polewamy łyżką oliwy. Ciasto rozciągamy ręcznie, tak aby środek był maksymalnie cienki (wręcz przezroczysty), a ranty grubsze.
3.W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, oliwę i obficie doprawiamy.
Sosem smarujemy środek pizzy. Wykładamy połowę porwanej w palcach gorgonzoli, pokrojonego łososia i cienkie plasterki gruszki. Pizzę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 7-10 minut, do zarumienienia brzegów. Pod koniec pieczenia dodajemy kukurydzę. Po upieczeniu, pizzę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i drobno pokrojonym koperkiem. Podajemy z ulubioną oliwą. Smacznego!
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Porady
Ciasto warto przetrzymać przez noc w lodówce, będzie lekkostrawne.
Komentarze