Kopytka zapiekane z gorgonzolą

4.98 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Wcześniej nie lubiłam kopytek, ale gdy spróbowałam ich z gorgonzolą zmnieniłam zdanie. Spróbuj, a sama się przekonasz.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    • 4 średnie ziemniaki,
    • 200g mąki,
    • 1 jajko,
    • sól.

    Sos do zapiekania:
    • 150 ml śmietany 30%
    • 100g gorgonzoli,
    • sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Zapiekanki Ser

Kopytka zapiekane z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy są już gotowe odkładamy je do wystygnięcia. Gdy są już zimne, mielimy je, aby nie było grudek. Dodajemy do nich 200g mąki, jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy. Następnie tworzymy 2cm wałki i kroimy z nich kopytka. Wrzucamy je partiami do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

    2. Gorgonzolę kroimy w kostkę, wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej śmietanę oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

    3. Kopytka przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy je naszym sosem z gorgonzoli.

    4. Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Aż wierzch się zarumieni. Smacznego. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować