Idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Wcześniej nie lubiłam kopytek, ale gdy spróbowałam ich z gorgonzolą zmnieniłam zdanie. Spróbuj, a sama się przekonasz.
Kopytka zapiekane z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy są już gotowe odkładamy je do wystygnięcia. Gdy są już zimne, mielimy je, aby nie było grudek. Dodajemy do nich 200g mąki, jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy. Następnie tworzymy 2cm wałki i kroimy z nich kopytka. Wrzucamy je partiami do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.
2. Gorgonzolę kroimy w kostkę, wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej śmietanę oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
3. Kopytka przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy je naszym sosem z gorgonzoli.
4. Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Aż wierzch się zarumieni. Smacznego. :)
Komentarze