Jest to propozycja na pyszne śniadanie na stół Wielkanocny. Można też jajka pokroić w kostkę i połączyć składniki, otrzymamy wówczas pyszną sałatkę Wielkanocną.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
biała kiełbasa żurkowa 2 szt.
3 jajka
6 łyżek zielonego groszku z puszki
3 łyżki białej fasoli
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
po szczypcie soli i pieprzu kolorowego
oraz
2 listki laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Biała kiełbasa z jajkiem i pysznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Ja doprowadzam do wrzenia i zestawiam garnek z jajkami z ognia. Odstawiam na kilka minut. Tak ugotowane jajka nie mają zielonej otoczki wokół żółtka a przy okazji oszczędzam na gazie.
Kiełbaski ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i listków laurowych, około 20 minut. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Następnie wyjąć z wody, zdjąć z nich osłonki i pokroić w plasterki.
Ugotowane jajka obrane ze skorupek pokroić na ćwiartki.
Groszek i fasolkę osączyć przelać na sitku wodą.
Majonez zmiksować z 3 łyżkami zielonego groszku, doprawić musztardą, solą, pieprzem. Do sosu dodać pozostały groszek i fasolkę, wyłożyć na talerz. Na sosie ułożyć jajka i kiełbaskę. Dowolnie udekorować.
Komentarze