Biała kiełbasa z jajkiem i pysznym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to propozycja na pyszne śniadanie na stół Wielkanocny. Można też jajka pokroić w kostkę i połączyć składniki, otrzymamy wówczas pyszną sałatkę Wielkanocną.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biała kiełbasa żurkowa 2 szt.
    3 jajka
    6 łyżek zielonego groszku z puszki
    3 łyżki białej fasoli
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    po szczypcie soli i pieprzu kolorowego
    oraz
    2 listki laurowe
    4 kuleczki ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Biała kiełbasa z jajkiem i pysznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa z jajkiem i pysznym sosem 1. Jajka ugotować na twardo. Ja doprowadzam do wrzenia i zestawiam garnek z jajkami z ognia. Odstawiam na kilka minut. Tak ugotowane jajka nie mają zielonej otoczki wokół żółtka a przy okazji oszczędzam na gazie.
    Kiełbaski ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i listków laurowych, około 20 minut. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Następnie wyjąć z wody, zdjąć z nich osłonki i pokroić w plasterki.
    Ugotowane jajka obrane ze skorupek pokroić na ćwiartki.
    Groszek i fasolkę osączyć przelać na sitku wodą.
    Majonez zmiksować z 3 łyżkami zielonego groszku, doprawić musztardą, solą, pieprzem. Do sosu dodać pozostały groszek i fasolkę, wyłożyć na talerz. Na sosie ułożyć jajka i kiełbaskę. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować