Bezglutenowy chlebek gryczany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny i pożywny chlebek bezglutenowy z pełnoziarnistej mąki gryczanej z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i nasion chia. Chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W środku jest delikatny i wilgotny oraz wspaniały w smaku. To doskonała i zdrowa alternatywna dla pakowanego pieczywa bezglutenowego, które obok braku glutenu zawiera mnóstwo konserwantów i poprawiaczy smaków. Domowy chlebek jest zupełnie inny. Sami się o tym przekonajcie!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CHLEB:
    - 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
    - 550 ml ciepłej wody
    - 2 łyżki siemienia lnianego
    - 2 łyżki nasion chia
    - 2 łyżki pestek dyni
    - 3 łyżki nasion słonecznika
    - 8 g suchych drożdży
    - 1 łyżka cukru trzcinowego
    - 1 łyżeczka soli

    DODATKI DO POSYPANIA:
    - ziarna słonecznika
    - ziarna siemienia lnianego

    PRZYGOTOWANIE FORMY:
    - masło
    - bezglutenowe płatki owsiane
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bezglutenowy chlebek gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie. Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • 2. Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

    * Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.
  • 3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Porady

Chlebek przechowujemy owinięty lnianą ściereczką lub pergaminem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować