Bezglutenowa babka herbaciana z cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, a ta jest jedną z moich ulubionych!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (ja użyłam bezglutenowej Schar),

    1/2 szklanki cukru,

    80 g masła (oleju kokosowego),

    2 żółtka,

    1 szklanka mocnej herbaty,

    80g rodzynek,

    1 łyżeczka sody,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego),

    1/2 skórki z cytryny,

    szczypta soli,

    sok z połowy cytryny,

    cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezglutenowa babka herbaciana z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki pogotować (ok. 5 minut) w mocnej herbacie. Odcedzić i wystudzić.

    Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.

    Na końcu wlać zimną herbatę i dodać rodzynki.

    Przygotować formę do bab, wlać ciasto.

    Piec ok. 55 minut.

    Przygotować lukier:

    do soku z cytryny dodawać cukier puder po łyzeczce (ok. 20 łyżeczek) i mieszać.

    Dodawać cukier aż będzie gęste i białe.

    Polukrować babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować