babka herbaciana

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
    80 g masła lub margaryny
    100 g cukru pudru
    2 jajka
    szczypta soli
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć herbatę i przestudzić.

    Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, sól, a następnie dodawać przesianą z proszkiem mąkę.

    Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę.
  • 2. Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna.

    Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
  • 3. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową, lukrem bądź posypać cukrem pudrem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować