Babka piaskowa bezglutenowa

  • wyświetlono: 1090 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.

Kloruś
  • 90min

Składniki

5 jajek M
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej)
2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g)
180 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu spirytusowego

Sposób przygotowania przepisu:

Babka piaskowa bezglutenowa

  • 1. Całe jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę sody (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia.

    Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocBabka wielkanocnababkadania wielkanocnebabka piaskowaciasta bezglutenowewypieki wielkanocnebabka bezglutenowawypieki bezglutenowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri

babka piaskowa

Klasyczna i puszysta babeczka,...

image-13sioyy

Dodane przez: zrobtosmacznie

BABKA PIASKOWA

Dziś przepis na dwukolorową babkę...

image-1u6e333

Dodane przez: anula-d

Babka piaskowa

bardzo smaczna

Babka piaskowa

Dodane przez: mysza75

Babka piaskowa

Babkę tą robiła moja babcia i mama....

Babka piaskowa polana cytrynowym lukrem

Dodane przez: Szamerka

Babka piaskowa

Łatwa i szybka w wykonaniu babka,...

Babka piaskowa.

Dodane przez: dusiowa

Babka piaskowa.

Pyszna klasyczna babka.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE