Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.
Babka piaskowa bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę sody (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia.
Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze