Babka piaskowa bezglutenowa

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek M
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej)
    2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g)
    180 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka octu spirytusowego
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Babka piaskowa bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę sody (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia.

    Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować