Bezcukrowy tort z ciasta czekoladowo-cukiniowego z masą ze skyru i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tort powstał dla osoby z insulinoopornością. Zamiast cukru użyłam erytrytolu, a gorzka czekolada nie zawierała cukru. Powstał pyszny, intensywnie czekoladowy tort, którego smak przełamywała biała masa i delikatna słodycz truskawki.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    120ml oleju
    180g mąki pełnoziarnistej
    60g kakao
    1 łyżeczka sodki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    3 jajka
    190g erytrytolu (zmielonego na puder)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    350g cukinii
    tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady (z minimalna zawartością cukru)
    ok. 1/2 szklanki mleka
    Masa:
    200g skyru
    250g mascarpone
    dowolny aromat
    Pozostałe:
    dowolne owoce, migdały, orzechy, rozpuszczona gorzka czekolada lub inne dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy Tort z kremem

Bezcukrowy tort z ciasta czekoladowo-cukiniowego z masą ze skyru i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czekoladę posiekać. W jednej misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. W drugiej zmiksować chwilę olej, erytrytol, kawę, jajka i mleko. Do płynnej masy dodać 2/3 suchych składników, chwilkę miksować (ma powstać lekko gęste ciasto, gdyby było mocno zwarte należy dodać więcej mleka). Do resztki mąki dodać cukinię, dokładnie wymieszać łyżką. Cukinię i czekoladę dodać do masy, wymieszać na gęste, półpłynne ciasto. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka wkłuwanego najlepiej w kilku miejscach, pamiętając, że ciasto ze względu na zawartość cukinii i kawałków czekolady może "oszukiwać".) Po wyjęciu ostudzić, zdjąć obręcz.

    Skyr i mascarpone muszą być naprawdę dobrze schłodzone. Składniki umieścić w misce i miksować ok. 2-3 minuty na gęsty krem.

    Ciasto przekroić na dwa lub trzy blaty. Przełożyć kremem. Udekorować dowolnymi owocami i dodatkami.

Porady

Ciasto można stworzyć całkiem fit, gdyby zastąpić olej np. kokosowym, a mleko jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym. Tak samo można postąpić z masą, zamiast z powyższych składników można ją zrobić ze stałej części puszki mleka kokosowego (wystarczy ubić 2 minuty i gotowe). Żeby tort pokryć masą w całości łącznie z bokami, należy podwoić ilość składników kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Cukinia Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować