Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 8 jajek
    - 2 łyżki kakao
    - 30 g posiekanych orzechów włoskich
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA
    - 600 g serka mascarpone
    - 170 ml śmietany kremówki
    - 120 g cukru pudru
    - 0,5 łyżeczki kakao
    - 100 ml likieru kokosowego np. Malibu

    PONCZ
    - 200 ml likieru kokosowego
    - 200 ml wody kokosowej

    DODATKI
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

    Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie.

    Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz likier kokosowy i wszystko mieszamy do odpowiedniego połączenia składników.

  • 3. Każdy kawałek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego oraz wody kokosowej, a następnie smarujemy je masą. Kolejne części nakładamy na siebie, a całość smarujemy pozostałą częścią masy i obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Gotowy tort schładzamy w lodówce. Życzę smacznego! :)

Porady

* przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony. ** serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone ***część masy pozostawiamy do wykończenia tortu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować