Beza szwajcarska

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    220 g drobnego cukru do wypieków
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 krople soku z cytryny
    dowolnego koloru barwnik w żelu
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Beza

Beza szwajcarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wbijamy do garnka. Na parze podgrzewamy je wraz z cukrem do jego rozpuszczania - ciągle mieszając. Uwaga nie należy zbyt długo białek podgrzewać. Odstawiamy do przestudzenia na 10 min. Następnie ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach do czasu kiedy beza zaczyna być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. (jeśli chcemy mieć kolorowe bezy dodajemy barwnik w żelu)
  • 2. Do rękawa cukierniczego nakładamy bezę następnie wyciskamy nią dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni w zależności jaki macie piekarnik (jedne mocniej grzeją inne ciut mniej) suszymy w takiej temperaturze przez 2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować