beczka alkoholu tort

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Średni

zrobiony dla męża na urodziny i imieniny

  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składki na biszkopt:
    5 jaj
    niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    5 łyżek oliwy
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do piezenia

    Składanki na warstwę pestkową:
    3/4 kostki masła
    3 łyżki mleka
    1/2 szklanki cukru
    40 dkg pestek

    Składniki na krem karmelowy:
    400g gotowej masy kajmakowej
    100g masła

    Masa śmietankowa:
    250ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru

    Nasączenie:
    1 torebka herbaty
    1 szklanka wrzątku

    Ponadto:
    2 przeźroczyste galaretki
    2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków
    mała buteleczka alkoholu do dekoracji ja dałam soplica
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Beczka alkoholu tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa z pestek: Masło, cukier, mleko umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy pestki, Smażymy ok 3 minut. Całość wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 minut, aż do momentu aż masa nabierze złotego koloru. Zostawiamy na noc w formie do całkowitego wystygnięcia. Kolejnego dnia delikatnie wyjmujemy z formy, tak aby nie połamać placka.

    Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka oraz olej. Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy małymi partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do momentu całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w 170oC przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Gdy wystygnie dzielimy na dwie równe części.

    Masa karmelowa: Masło oraz masę korówkową przekładamy do miski. Ubijamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

    Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę.


    Nasączenie: Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy.
    wykonanie beczki
    Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej.
    Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy wstążką.

    Wierzch biszkoptu nasączamy herbatą. Wykładamy ubitą śmietankę.
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Kroimy nożem w grubą kostkę, która będzie przypominała kostki lodu. Wykładamy na ubitą śmietankę.
    smacznego..

Porady

galaretkę najlepiej przygotować dzień przed robieniem ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować