Tort czekoladowy ze śliwką w alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej pokroić sliwki na drobne kawałki i zalać wódką, odstawić na noc.
Biszkopt:
Cukier, olej, kakao i wodę rozpuścić w rondelku, ostudzić.
Białka ubić na sztywno. Do czekoladowej masy dodawać stopniowo żółtka i ubijać mikserem, następnie wsypać powoli mąkę wymieszana z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Krem:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Ostudzić. Czekolady rozpuścić w rondelku. Masło utrzeć i powoli dodawać ostudzony budyń. Wymieszać i dodać rozpuszczone czekolady, a następnie 3/4 śliwek w alkoholu.
Biszkopty nasączyć. Pierwszy blat posmarować powidłami, przełożyć 1/3 kremu, rozłożyć delicje i znowu wyłożyć 1/3 kremu. Przełożyć drugim blatem biszkoptu, a na niego wyłożyć ostatnią część kremu. Następnie posypać pozostałymi śliwkami i polać roztopioną mleczną czekoladą. Schłodzić i przyozdobić wedle uznania (cukierki, ciastka, bita śmietana).
Porady
Powidła śliwkowe można również zastąpić innym dżemem.
Komentarze