Barszcz z knedlami drożdżowymi

0 (0 ocen)

Lekki barszcz bez zabielania w towarzystwie drożdżowych knedli grzybowych. Danie stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu z uszkami goszczącego na wigilijnym stole.

Składniki:

  • Barszcz:
    5 średnich obranych ziemniaków (łącznie 400 g)
    3 duże obrane marchewki (łącznie 450 g)
    350 g tartych buraków na zupę (ze słoika)
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 szklanek bulionu warzywnego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
    cukier do smaku (wg uznania)
    kwasek cytrynowy lub sok z cyrtyny do smaku (wg uznania)

    Knedle drożdżowe:
    350 g mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    7 g drożdży suchych
    15 g pokruszonych grzybów suszonych
    2 łyżki majeranku suszonego
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)

    Dodatkowo:
    stopione masło do posmarowania ugotowanych knedli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Knedle

Barszcz z knedlami drożdżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz z knedlami drożdżowymi 1. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę - w talarki, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wrzucić do bulionu - gotować 10 min. Po tym czasie dodać koncentrat, buraczki i posiekana natkę. Gotować jeszcze około 10 min. Zupę przyprawić wg uznania.
  • Barszcz z knedlami drożdżowymi 2. Składniki na knedle dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić na około 30 min w ciepłym miejscu, by ciasto urosło.
  • Barszcz z knedlami drożdżowymi 3. Z ciasta formować duże knedle.
  • Barszcz z knedlami drożdżowymi 4. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 10 min od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Barszcz z knedlami drożdżowymi 5. W trakcie gotowania knedle przewracać, by równomiernie się ugotowały. Gotowe knedle odcedzić i polać stopionym masłem. Podawać razem z przygotowanym barszczem.

Porady

Z podanych składników wychodzi 10 dużych knedli. Zamiast polać knedle masłem, można je na nim zrumienić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować