Gulasz wołowy z knedlami

  • wyświetlono: 185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smażonymi krążkami cebuli.Polecam

buciol78
  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

GULASZ:
600g. mięsa wołowego gulaszowego
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżka kminku (cały)
1 łyżka smalcu
5 ząbków czosnku
1 płaska łyżki ostrej papryki
2 łyżki mąki pszennej
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
sól,pieprz ziołowy do smaku
KNEDLE:
250g. mąki pszennej
250g. mąki krupczatki
2 jaja
300ml. mleka
30g. drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
KRĄŻKI CEBULI:
4 cebule
4 jaja
200g. mąki pszennej do panierki
1 łyżeczka kminku mielonego
Olej do smażenia
Kwaśna śmietana,posiekana zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wołowy z knedlami

  • 1. Gulasz:
    Mięso kroimy w większą kostkę.posypujemy ostrą papryką,kminkiem,oprószamy mąką pszenną.W rondlu rozgrzewamy smalec,dodajemy mięso obsmażamy,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek,koncentrat pomidorowy,mieszamy.Smażymy jeszcze kilka chwil na średnim ogni,wlewamy szklankę wody,dodajemy liście laurowe,ziela angielskie.Dusimy mięso pod przykryciem dolewając wodę aż mięso zmięknie a sos zrobi się gęsty,doprawiamy do smaku.
    Robimy knedle:
    Mleko lekko rozgrzewamy,dodajemy cukier,drożdże,sól,wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej,mieszamy,odstawiamy na dziesięć minut.Po czasie dodajemy resztę mąki .Wyrabiamy elastyczne,gładkie ciasto tak aby odklejało się od rąk i stolnicy.Ciasto przykrywamy ściereczką na trzydzieści minut aby podwoiło swoją objętość.W między czasie w dużym,szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę.Ciasto dzielimy na cztery równe porcje z każdej formujemy knedla w kształcie bagietki.Gotujemy pojedynczo przez piętnaście minut.Wyjmujemy,studzimy.
    Krążki cebuli:
    Cebulę obieramy,kroimy w plastry a następnie rozdzielamy w krążki.Jaja roztrzepujemy widelcem,dodajemy kminek,sól.Cebulę oprószamy mąką pszenną,zanurzamy w jaju i znów obtaczamy w mące.Krążki cebuli smażymy na głębokim oleju na złoty kolor,odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
    Knedle kroimy na ukośne grube 2cm. kromki kładziemy na talerze,polewamy gęstym gulaszem,podajemy z krążkami cebuli,dekorujemy kwaśną śmietaną i posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaknedlegulaszobiaddanie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0fpgh4k

Dodane przez: ASFI87

Gulasz wołowy z batatami

Świetne połączenie batatów z wołowiną

Gulasz wołowy z szybkowaru.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gulasz wołowy z szybkowaru

Lubię przygotowywać posiłki w szybkowarze.

Gulasz wołowy   z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Anyzkowo

Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Moja propozycja na dzisiejszy obiad...

Gulasz wołowy z ogórkami małosolnymi

Dodane przez: Gregorhspeed

Gulasz wołowy z ogórkami małosolnymi

Aromatyczny gulasz z dodatkiem...

gulasz wołowy z warzywami

Dodane przez: capri

aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

Pachnący, pyszny, prosty :)

Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i marchewką

Dodane przez: Violetka76

Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i...

Gulasz to jedno z najczęściej podawanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.