Barszcz biały z przepiórczymi jajkami w kiełbasie

3 (1 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Wyjątkowa, zaskakująca wersja klasycznej zupy. ;)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka wołowe: 500 gramów
    - wędzonka: 500 gramów
    - biała kiełbasa surowa: 500 gramów
    - jajka przepiórcze: 18 sztuk
    - marchewka średnia: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 1 plaster
    - zakwas na barszcz biały: 3 szklanki
    - śmietanka 30-36%: 400 mililitrów
    - cebula- mała: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 4 ząbki
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 1 łyżka
    - czarny pieprz: 1 szczypta
    - sól morska świeżo mielona: 3 łyżeczki
    - ziemniaki obrane: 3 sztuki
    - grzyby suszone: 8 sztuk
    - jajko kurze,: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Zakwas

Barszcz biały z przepiórczymi jajkami w kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka oraz wędzonkę kroimy na dwie - trzy mniejsze części i wkładmy do garnka. Dodajemy obroną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki, selera oraz pietruszkę.

    Na suchej patelni przypalamy ze wszystkich stron cebulę (aż będzie lekko zwęglona).
    Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół.

    Po zagotowaniu dodajemy suszone grzybki i wyciągamy mięso.

    Kiedy wędzonka przestygnie kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy.

    Do bulionu wlewamy zakwas oraz śmietanę.
    Zwiększamy ogień na średni, dodajemy podsmażoną wędzonkę, świeżo zmielony czarny pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą.
  • 2. Przepiórcze jajeczka gotujemy w osolonej wodzie, następnie bardzo delikatnie obieramy.

    Białą kiełbasę wyciskamy z jelit, dodajemy do niej jajko i mieszamy.
    Ugotowane jajka przepiórki otulamy białą kiełbasą i smażymy w głębokim tłuszczu przez 3 - 4 minutki.

    Osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do barszczu.

    Przed podaniem dodajemy do zupy czosnek niedźwiedzi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Jajka przepiórcze Wędzonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować