Barszcz biały

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Barszcz biały

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1,5 l wody,
    - 4-5 białe surowe kiełbasy (dobrej jakości),
    - 100 g wędzonego boczku,
    - ok.1 szklanka zakwasu (lub więcej),
    - 2 korzenie pietruszki,
    - 2 marchewki,
    - 1/2 selera,
    - 2 duże ziemniaki (można pominąć),
    - 1 mniejszy por,
    - 2 liście laurowe,
    - 4-6 ziarenek ziela angielskiego,
    - 1-2 łyżka suszonego majeranku,
    - sól,
    - pieprz,
    - ok.4 czubate łyżki śmietany 18%,
    - jajka ugotowane na twardo,
    - ok. 300 ml soku buraczanego,
    - 2- 3 łyżeczki chrzanu (w zależności jak ostry mamy),
    - dodatkowo szczypiorek (do ozdoby).
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Barszcz biały Żurek

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody. Surową kiełbasę nacinam nożem. Następnie wrzucamy ją razem z kawałkiem wędzonego boczku, kawałkiem selera, 1 całą pietruszką, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.Pora szatkujemy, dusimy na maśle klarowanym do zeszklenia. Dodajemy do garnka. Resztę warzyw kroimy na kostkę i wrzucamy w późniejszym etapie. Gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję kroję ją na talarki i wrzucam do garnka z resztę pokrojonych na kostkę warzyw: ziemniaki, marchewką, pietruszką, resztą selera. Gdy zauważymy, że poziom wody obniżył się możemy dolać trochę więcej wody. Dodajemy domowy zakwas - 1 szklankę. Doprawiam do smaku: sól (ok. 1-1,5 łyżki, ale rozważnie, moja biała kiełbasa była bardzo słona), pieprz. Gotujemy kolejne 10 min. do miękkości warzyw. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać więcej zakwasu - zależy jaki Wam wyjdzie w smaku (mój zakwas z piątego dnia był tylko lekko intensywny, więc dolałam jeszcze z pół szklanki). Zakwas po przecedzeniu ma w sobie trochę mąki, więc nie musimy zagęszczać żurku. Jedynie na koniec dodajemy śmietanę. Odlewamy trochę zupy do kubeczka/miseczki dodajemy ok. 2-4 czubate łyżki śmietany. Dodajemy chrzan. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i obraniu zanurzam na chwilę w soku z buraka, zabarwią na piękny kolor. Posypujemy szczypiorkiem. Zupa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować