REKLAMA

Barszcz biały

wyświetlono: 223 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Barszcz biały

opublikowany: 14.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 l wody,
    - 4-5 białe surowe kiełbasy (dobrej jakości),
    - 100 g wędzonego boczku,
    - ok.1 szklanka zakwasu (lub więcej),
    - 2 korzenie pietruszki,
    - 2 marchewki,
    - 1/2 selera,
    - 2 duże ziemniaki (można pominąć),
    - 1 mniejszy por,
    - 2 liście laurowe,
    - 4-6 ziarenek ziela angielskiego,
    - 1-2 łyżka suszonego majeranku,
    - sól,
    - pieprz,
    - ok.4 czubate łyżki śmietany 18%,
    - jajka ugotowane na twardo,
    - ok. 300 ml soku buraczanego,
    - 2- 3 łyżeczki chrzanu (w zależności jak ostry mamy),
    - dodatkowo szczypiorek (do ozdoby).
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Jak zrobić Barszcz biały?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody. Surową kiełbasę nacinam nożem. Następnie wrzucamy ją razem z kawałkiem wędzonego boczku, kawałkiem selera, 1 całą pietruszką, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.Pora szatkujemy, dusimy na maśle klarowanym do zeszklenia. Dodajemy do garnka. Resztę warzyw kroimy na kostkę i wrzucamy w późniejszym etapie. Gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję kroję ją na talarki i wrzucam do garnka z resztę pokrojonych na kostkę warzyw: ziemniaki, marchewką, pietruszką, resztą selera. Gdy zauważymy, że poziom wody obniżył się możemy dolać trochę więcej wody. Dodajemy domowy zakwas - 1 szklankę. Doprawiam do smaku: sól (ok. 1-1,5 łyżki, ale rozważnie, moja biała kiełbasa była bardzo słona), pieprz. Gotujemy kolejne 10 min. do miękkości warzyw. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać więcej zakwasu - zależy jaki Wam wyjdzie w smaku (mój zakwas z piątego dnia był tylko lekko intensywny, więc dolałam jeszcze z pół szklanki). Zakwas po przecedzeniu ma w sobie trochę mąki, więc nie musimy zagęszczać żurku. Jedynie na koniec dodajemy śmietanę. Odlewamy trochę zupy do kubeczka/miseczki dodajemy ok. 2-4 czubate łyżki śmietany. Dodajemy chrzan. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i obraniu zanurzam na chwilę w soku z buraka, zabarwią na piękny kolor. Posypujemy szczypiorkiem. Zupa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariwanna IMGP5924-4c

Barszcz biały

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu białego lub żurku.

kategoria: Zupy barszcz barszcz biały żurek żur opublikowany: 03.03.2014 | wyświetlono: 8233 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: Justyna1194

Biały barszcz

Barszczyk bez dodatku zupy w proszku jest najlepszy

kategoria: Zupy barszcz biały opublikowany: 04.04.2018 | wyświetlono: 2521 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: marta625

Barszcz biały

Barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą

kategoria: Zupy barszcz barszcz biały żurek żur opublikowany: 21.02.2017 | wyświetlono: 553 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE