Barszcz biały na zającu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięso z zająca ma bardzo charakterystyczny wyrazisty smak w przeciwieństwie do delikatnego w smaku królika. Cena mięsa z zająca nie należy do najniższych jednak jeśli będziecie mieli okazję to warto kupić tuszkę z zająca, dla jego prawdziwie dzikiego, lekko słodkiego smaku.

Barszcz biały ugotowany na wywarze z mięsa z zająca ma niebywale głęboki smak i aromat. Tak przygotowany barszcz jest wykwintny i idealnie sprawdzi się na święta.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 5 litrów barszczu:

    bulion z zająca:
    przodek z zająca
    podroby z zająca(nerki, serce, wątróbka)
    włoszczyzna(marchewka, 1/4 selera korzeniowego, korzeń pietruszki, por, cebula)
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    3-4 suszone prawdziwki
    łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
    macis
    kawałek imbiru
    szczypta szafranu
    sól morska

    500-750 ml zakwasu na barszcz - ilość zależy od tego jak bardzo kwaśny lubimy barszcz
    litr wiejskiej kwaśnej śmietany
    majeranek
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    łyżeczka sosu worcestershire

    do podania:
    jajka ugotowane na twardo
    ugotowane ziemniaki
    i/lub świeży chleb
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz biały na zającu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz 1. Umyte mięso i podroby z zająca oraz włoszczyznę i przyprawy (oprócz soli) przekładamy do garnka. Zalewamy zimną przefiltrowaną wodą. Woda ma tylko pokrywać mięso i warzywa. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny - do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania, gdy mięso jest już miękkie solimy do smaku.

    Ugotowany bulion przecedzamy przez gęste sito. Do bulionu przekładamy pokrojone w paski ugotowane prawdziwki. Opcjonalnie możemy dodać również pokrojone, ugotowane mięso z zająca.
  • 2. Przecedzony bulion z grzybkami ponownie doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy do niego zakwas, ciągle mieszamy do zagotowania. Do barszczu wlewamy śmietanę doprowadzamy do ponownego zagotowania. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, sosem worcestershire i majerankiem.
  • barszcz 3. Barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem lub ugotowanymi ziemniakami.

Porady

Do ugotowania barszczu można użyć zarówno świeżego jak i mrożonego zająca. Z obranego mięsa z zająca można przyrządzić pasztet, jeśli nie lubimy gotowanego mięsa w barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować