Orzeszki bardzo orzechowe

5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyśmienicie smakują z cappucino.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    1 szk. cukru pudru
    3/4 szkl. mielonych orzechów
    1 jajo
    łyżeczka kakao
    szczypta soli
    1 margaryna
    Krem :
    1 margaryna
    1 szkl. śmietany
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki mielonych orzechów
    3 łyżki likieru gruszkowego
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Orzeszki bardzo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzeszki bardziej orzechowe 1. Przygotuj foremki na orzeszki. Wysmaruj je tłuszczem za pomocą pędzelka.
  • Orzechy bardziej orzechowe 2. Składniki na ciasto połącz, szybko zagnieć i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • Orzechy bardziej orzechowe 3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą kieliszka wycinaj okrągłe ciasteczka. Umieszczaj je w foremkach i dobrze przyciskaj aby odbił się wzorek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 min. Ciasteczka wyjmij z foremek.
  • Orzechy bardziej orzechowe 4. Margarynę utrzyj na puch, dalej ucierając dodawaj stopniowo cukier puder, śmietanę, kakao, orzechy i likier.
  • jk 5. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj ciasteczka i składaj po dwa.

Porady

Jeśli nie masz foremek, wytnij dowolny kształt ciasteczek nawet kieliszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować