Bardzo orzechowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzięki mielonym orzechom babeczki są bardzo aromatyczne i wilgotne. Orzeszki ziemne powodują,że babeczki fajnie chrupią. Idelane do szkoły, zapraszam:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    100 g orzechów włoskich łuskanych
    100 ml jogurtu naturalnego
    100 g cukru
    150 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    80 g orzeszków solonych
    Lukier:
    150 g cukru
    3 łyżki wody
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Orzeszki Muffinki

Bardzo orzechowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
    Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać po 1 jajku i mieszać do połączenia. Orzechy zmielić w blenderze.
  • 2. W dwóch partiach dodać do masy maślanej na przemian z jogurtem. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników i wymieszać. Na koniec dodać orzeszki ziemne i wymieszać łyżką.
  • 3. Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec do suchego patyczka, wyjąć ostudzić.
    Lukier:
    Do miski przesiać cukier puder, dodać wodę i wymieszać na średnio gęsty lukier. Nakładać szpatułką na babeczki i posypać posypką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować