Dzięki mielonym orzechom babeczki są bardzo aromatyczne i wilgotne. Orzeszki ziemne powodują,że babeczki fajnie chrupią. Idelane do szkoły, zapraszam:)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g masła
100 g orzechów włoskich łuskanych
100 ml jogurtu naturalnego
100 g cukru
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
80 g orzeszków solonych
Lukier:
150 g cukru
3 łyżki wody
kolorowa posypka
Bardzo orzechowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać po 1 jajku i mieszać do połączenia. Orzechy zmielić w blenderze.
2.W dwóch partiach dodać do masy maślanej na przemian z jogurtem. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników i wymieszać. Na koniec dodać orzeszki ziemne i wymieszać łyżką.
3.Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec do suchego patyczka, wyjąć ostudzić.
Lukier:
Do miski przesiać cukier puder, dodać wodę i wymieszać na średnio gęsty lukier. Nakładać szpatułką na babeczki i posypać posypką. Smacznego!
Komentarze