Baranek Wielkanocny

4.5 (171 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia baranek Wielkanocny na bazie ciasta ucieranego, polanego lukrem oraz obsypany kokosem. To mój pomysł na Świąteczną dekorację stołu oraz koszyczka.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma na baranka

    15 dag margaryny miękkiej
    20 dag cukru kryształu
    35 dag mąki
    8 łyżek mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka


    Dodatkowo:
    400 g cukru pudru
    1 kieliszek mleka wrzącego
    100 g wiórek kokosowych
    2 goździki na oczy
    kokardka
    2 łyżki bułki tartej
    margaryna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem.
  • . 2. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku ok.35 minut w 160 stopniach.
  • 3. Cukier puder utrzeć z mlekiem i polać wystudzonego baranka i oprószyć kokosem. Wbić goździki imitujące oczy baranka i przywiązać kokardkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować