Bardzo szybki i łatwy do zrobienia baranek Wielkanocny na bazie ciasta ucieranego, polanego lukrem oraz obsypany kokosem. To mój pomysł na Świąteczną dekorację stołu oraz koszyczka.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
forma na baranka
15 dag margaryny miękkiej
20 dag cukru kryształu
35 dag mąki
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Dodatkowo:
400 g cukru pudru
1 kieliszek mleka wrzącego
100 g wiórek kokosowych
2 goździki na oczy
kokardka
2 łyżki bułki tartej
margaryna do wysmarowania formy
Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem.
2.Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku ok.35 minut w 160 stopniach.
3.Cukier puder utrzeć z mlekiem i polać wystudzonego baranka i oprószyć kokosem. Wbić goździki imitujące oczy baranka i przywiązać kokardkę.
Komentarze