Cytrynowy Baranek Wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie baranki wielkanocne są doskonałą dekoracją na Wielkanocnym stole , ale również jako babka do koszyczka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80g miękkiego masła
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z cytryny + wyciśnięty z niej sok
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania baranka
    1 łyżeczka masła do formy
    1 łyżeczka mąki do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baranek Wielkanocny 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając dodaję po jednym jajku. Dodaję partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję startą skórkę z cytryny i sok.
  • babka 2. Formę smaruję masłem i posypuję mąką. Nadmiar mąki wysypuję z formy.
  • Baranek Wielkanocny 3. Formę zamykam i napełniam ciastem do 3/4 wysokości (nie napełniać po sam brzeg ponieważ ciasto urośnie podczas pieczenia). Piekę w temp. 175st.C przez 45 minut.
  • Baranek Wielkanocny 4. Studzimy ciasto w formie. Blachę do pieczenia najlepiej ustawić na najniższej szynie w piekarniku.
    Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: żurek wielkanocny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować