Takie baranki wielkanocne są doskonałą dekoracją na Wielkanocnym stole , ale również jako babka do koszyczka.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
80g miękkiego masła
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny + wyciśnięty z niej sok
dodatkowo:
cukier puder do posypania baranka
1 łyżeczka masła do formy
1 łyżeczka mąki do formy
Cytrynowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając dodaję po jednym jajku. Dodaję partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję startą skórkę z cytryny i sok.
2.Formę smaruję masłem i posypuję mąką. Nadmiar mąki wysypuję z formy.
3.Formę zamykam i napełniam ciastem do 3/4 wysokości (nie napełniać po sam brzeg ponieważ ciasto urośnie podczas pieczenia). Piekę w temp. 175st.C przez 45 minut.
4.Studzimy ciasto w formie. Blachę do pieczenia najlepiej ustawić na najniższej szynie w piekarniku.
Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
Komentarze