Wielkanocny baranek

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Za niedługo Wielkanoc i koszyczek trzeba szykować...a może by tak samemu zrobić Baranka ? Polecam przepis

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Baranek:
    7,5 dag masła
    10 dag cukru
    17,5 dag mąki
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    3 białka
    30 dag cukru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić białka na sztywną pianę. Połączyć z masą. Przygotować formę na baranka, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć casto. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i oczyścić z bułki tartej. Po dwóch dniach ozdobić lukrem.
  • 3. Białka ucierać z cukrem do powstania gęstej masy. Dodać sok z cytryny. Lukier musi być gęsty. Nakładać szprycą.

Porady

Lukrowa wełna będzie lepiej przylegać, jeżeli wcześniej posmarujemy baranka rzadszym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować