REKLAMA

Baranek i zajączek wielkanocny

wyświetlono: 8507 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 1

Sprawdzony przepis na zajączka i baranka wielkanocnego.

opublikowany: 29.03.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 1/2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki śmietany kwaśnej
Ocena:

(średnia 5 z 193 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Utrzeć margarynę, cukier i żółtka 1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć do białości.
  • Dodać mąkę 2. Kolejno dodawać po trochu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę.
  • Dodać ubitą pianę 3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Wysmarować foremki 4. Dokładnie wysmarować foremki.
  • Wypełnic foremki ciastem 5. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 50 min w 180 st C.

Porady

Z podanych składników wychodzą 2 zajączki i 2 baranki lub zajączek, baranek i mała babka. Baranka i zajączka po upieczeniu lekko przestudzić, obciąć górę do równości i wyjąć delikatnie z formy. Posypać cukrem pudrem, oczy wykonać z goździków.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Baranek lub zajączek wielkanocny migdałowy

Ozdoba wielkanocnego stołu

kategoria: baranek wielkanocny Desery opublikowany: 23.02.2015 | wyświetlono: 604 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ankad21 ankad21

Baranek Wielkanocny

Świetna dekoracja stołu świątecznego jak i również koszyczka wielkanocnego .

kategoria: Ciasta baranek wielkanocny opublikowany: 28.04.2017 | wyświetlono: 1857 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Zajączek wielkanocny

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

kategoria: Desery opublikowany: 06.04.2015 | wyświetlono: 404 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE