REKLAMA

Bagietki z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i mięsem

wyświetlono: 1472 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Tak przygotowane bagietki możemy schrupać o każdej porze dnia , doskonale smakują na ciepło lecz mają smakoszy , którzy na zimno też ze smakiem je wcinają . Wykonanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .

opublikowany: 12.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    5 dag. drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    2 łyżki czubrycy zielonej
    Farsz:
    30 dag. kiszonej kapusty
    30 dag. mielonej szynki wieprzowej
    30 dag. mrożonych grzybów leśnych
    5 dag. masła
    1 cebula
    2 listki laurowe
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty czubrycy zielonej
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    sezam biały do posypania
    3-4 łyżki mleka do posmarowania
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 1. Kapustę zalewam wodą, odcedzam , zalewam wodą duszę do miękkości , odsączam , siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję mięso , mieszam , podsmażam , dodaję rozmrożone i pokrojone w kostkę grzyby , podsmażam , dodaję kapustę , listki laurowe , przyprawę do mięs , przyprawę harissę , czubrycę , zalewam bulionem , chwilę duszę wszystko razem , często mieszam . Gdy płyn się odparuje , próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem . Całość studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 2. Do mleka dodaje drożdże , cukier , 2 łyżki mąki , mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do pozostałej mąki dodaję zaczyn , jogurt , olej , czubrycę , sól , zagniatam sprężyste ciasto . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 3. Ciasto dzielę na cztery części , formuje prostokąty , każdy prostokąt wałkuje , nakładam farsz , zwijam jak roladę .
  • Bagietki z kiszoną kapusta , leśnymi grzybami i mięsem 4. Powstałe bagietki układam na blasze w odstępach , smaruje mlekiem , nacinam nożem , posypuję sezamem , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut . Piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 20 minut .

Notka redakcyjna

Porady

Tak przygotowane bagietki doskonale smakują z czerwonym barszczykiem .

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybkami.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 20.12.2013 | wyświetlono: 51117 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE