Bagietki z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i mięsem

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane bagietki możemy schrupać o każdej porze dnia , doskonale smakują na ciepło lecz mają smakoszy , którzy na zimno też ze smakiem je wcinają . Wykonanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    5 dag. drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    2 łyżki czubrycy zielonej
    Farsz:
    30 dag. kiszonej kapusty
    30 dag. mielonej szynki wieprzowej
    30 dag. mrożonych grzybów leśnych
    5 dag. masła
    1 cebula
    2 listki laurowe
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty czubrycy zielonej
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    sezam biały do posypania
    3-4 łyżki mleka do posmarowania
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Kapusta kiszona

Bagietki z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 1. Kapustę zalewam wodą, odcedzam , zalewam wodą duszę do miękkości , odsączam , siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję mięso , mieszam , podsmażam , dodaję rozmrożone i pokrojone w kostkę grzyby , podsmażam , dodaję kapustę , listki laurowe , przyprawę do mięs , przyprawę harissę , czubrycę , zalewam bulionem , chwilę duszę wszystko razem , często mieszam . Gdy płyn się odparuje , próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem . Całość studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 2. Do mleka dodaje drożdże , cukier , 2 łyżki mąki , mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do pozostałej mąki dodaję zaczyn , jogurt , olej , czubrycę , sól , zagniatam sprężyste ciasto . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem 3. Ciasto dzielę na cztery części , formuje prostokąty , każdy prostokąt wałkuje , nakładam farsz , zwijam jak roladę .
  • Bagietki z kiszoną kapusta , leśnymi grzybami i mięsem 4. Powstałe bagietki układam na blasze w odstępach , smaruje mlekiem , nacinam nożem , posypuję sezamem , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut . Piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Tak przygotowane bagietki doskonale smakują z czerwonym barszczykiem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować