Bagietki z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i mięsem

  • wyświetlono: 1366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane bagietki możemy schrupać o każdej porze dnia , doskonale smakują na ciepło lecz mają smakoszy , którzy na zimno też ze smakiem je wcinają . Wykonanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .

123
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
3/4 szklanki ciepłego mleka
5 dag. drożdży
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki jogurtu typu greckiego
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
2 łyżki czubrycy zielonej
Farsz:
30 dag. kiszonej kapusty
30 dag. mielonej szynki wieprzowej
30 dag. mrożonych grzybów leśnych
5 dag. masła
1 cebula
2 listki laurowe
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy do mięs
2 szczypty czubrycy zielonej
2 szczypty przyprawy Harissa
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
sezam biały do posypania
3-4 łyżki mleka do posmarowania
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bagietki z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i mięsem

  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem1. Kapustę zalewam wodą, odcedzam , zalewam wodą duszę do miękkości , odsączam , siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję mięso , mieszam , podsmażam , dodaję rozmrożone i pokrojone w kostkę grzyby , podsmażam , dodaję kapustę , listki laurowe , przyprawę do mięs , przyprawę harissę , czubrycę , zalewam bulionem , chwilę duszę wszystko razem , często mieszam . Gdy płyn się odparuje , próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem . Całość studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem2. Do mleka dodaje drożdże , cukier , 2 łyżki mąki , mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do pozostałej mąki dodaję zaczyn , jogurt , olej , czubrycę , sól , zagniatam sprężyste ciasto . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
  • Bagietki z kiszoną kapustą , leśnymi grzybami i mięsem3. Ciasto dzielę na cztery części , formuje prostokąty , każdy prostokąt wałkuje , nakładam farsz , zwijam jak roladę .
  • Bagietki z kiszoną kapusta , leśnymi grzybami i mięsem4. Powstałe bagietki układam na blasze w odstępach , smaruje mlekiem , nacinam nożem , posypuję sezamem , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut . Piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Tak przygotowane bagietki doskonale smakują z czerwonym barszczykiem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsofarszsezamkapusta kiszonagrzyby leśneświętakarnawałbagietki

Komentarze

Podobne przepisy

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Dodane przez: BABECZKA 35

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Uwielbiamy bagietki czosnkowe,...

image-1rng4pg

Dodane przez: Alex M

Bagietki z serem i czarnuszką

Bardzo dobre na samo lub jako dodatek...

bagietki

Dodane przez: lemonwilde

Bagietka z czosnkiem

Ta przekąska będzie smakowała każdemu...

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki....

Bułki

Dodane przez: zela97

Bułeczki drożdżowe z kabanosem i serem żółtym...

Najlepsze są na ciepło z ketchupem....

Chleb z kiszoną kapustą na zakwasie

Dodane przez: edytaha

Chleb z kiszoną kapustą na zakwasie

Wspaniale pachnie, jeszcze lepiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE