Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane bułeczki doskonale smakują na ciepło ze szklaneczką czerwonego barszczyku. Mąż zabiera je ze sobą do pracy , bo jak twierdzi - na zimno smakują wybornie:) Puszyste , smaczne , z dostępnych składników , bez większego nakładu pracy...

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    500 g. kiszonej kapusty z marchewką
    200 g. mrożonych grzybów leśnych
    1 cebula
    3 łyżki masła
    2 listki laurowe
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 kostka bulionowa grzybowa
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
    sól i pieprz do smaku
    Zaczyn:
    50 g. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    4 łyżki mleka
    3 łyżki mieszanki ziaren
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi 1. Kapustę siekam , próbuje , jeśli bardzo kwaśna -przelewam wodą , odcedzam , zalewam bulionem , dodaje listki laurowe , ziele angielskie , kostkę grzybową , gotuję do miękkości , jeśli jest potrzeba podlewam wodą . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję rozmrożone pokrojone grzyby , poprawiam solą i pieprzem , dodaję do kapusty, duszę kilka minut , tak by odparować cały płyn. Kapustę studzę, wyjmuję listki laurowe i ziele angielskie , dodaję suszone pomidory , mieszam.
  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi 2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaje zaczyn , sól, olej, jogurt, jajko , zagniatam sprężyste ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi 3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części , każdej formuję placuszek , nakładam porcję farszu , zlepiam bułeczki , układam na blasze - w odstępach . Bułeczki smaruje mlekiem , posypuje ziarnami , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut . Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

W sezonie najlepiej użyć świeżych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować