Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi

  • wyświetlono: 296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane bułeczki doskonale smakują na ciepło ze szklaneczką czerwonego barszczyku. Mąż zabiera je ze sobą do pracy , bo jak twierdzi - na zimno smakują wybornie:) Puszyste , smaczne , z dostępnych składników , bez większego nakładu pracy...

123
  • 8 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

Farsz:
500 g. kiszonej kapusty z marchewką
200 g. mrożonych grzybów leśnych
1 cebula
3 łyżki masła
2 listki laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 kostka bulionowa grzybowa
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
sól i pieprz do smaku
Zaczyn:
50 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
zaczyn+
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 jajko
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżki mieszanki ziaren

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi

  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi1. Kapustę siekam , próbuje , jeśli bardzo kwaśna -przelewam wodą , odcedzam , zalewam bulionem , dodaje listki laurowe , ziele angielskie , kostkę grzybową , gotuję do miękkości , jeśli jest potrzeba podlewam wodą . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję rozmrożone pokrojone grzyby , poprawiam solą i pieprzem , dodaję do kapusty, duszę kilka minut , tak by odparować cały płyn. Kapustę studzę, wyjmuję listki laurowe i ziele angielskie , dodaję suszone pomidory , mieszam.
  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaje zaczyn , sól, olej, jogurt, jajko , zagniatam sprężyste ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
  • Puszyste bułki z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części , każdej formuję placuszek , nakładam porcję farszu , zlepiam bułeczki , układam na blasze - w odstępach . Bułeczki smaruje mlekiem , posypuje ziarnami , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut . Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

W sezonie najlepiej użyć świeżych grzybów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustagrzybyobiadbułki

Komentarze

Podobne przepisy

image-12rpv9l

Dodane przez: Mariola123

KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami...

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodane przez: luna19

Kulebiak z kapustą i grzybami

Doskonały w smaku kulebiak z kapustą...

szynka

Dodane przez: Kasja1986

Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą...

Uwielbiam dania, które same się...

image-0rk2ycr

Dodane przez: xamelka1

Schabowy w naleśniku z grzybami i kiszoną...

Krokiety uwielbiam a z dodatkiem...

Krokiety z kapustą i grzybami leśnymi

Dodane przez: bienpyt

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami...

Wspaniały dodatek do czerwonego...

Bigos z soją

Dodane przez: asiapolak

Bigos z soją, kapustą kiszoną i grzybami...

Połączenie kapusty kiszonej z soją....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE