Babka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon truskawkowy się zaczął z tego powodu postanowiłam podać wam bardzo prostą a zarazem pyszną babkę z dodatkiem truskawek. Ja osobiście nie jestem fanką truskawek, ale w cieście malutki kawałeczek mogę spróbować.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 małych jajek ( mam od kur zielononóżek ),

    1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 szklanka mąki pszennej tortowej,

    1 szklanka mąki ziemniaczanej,

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1,5 szklanki oleju,

    0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego,

    12 sztuk truskawek 250 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier, dokładnie całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Następnie do ubitej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat kto jaki lubi oraz wlać cały olej, wszystko zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami.
  • babka 2. Gdy mamy już przygotowane ciasto przygotować truskawki usunąć z nich szypułki zielone, umyć je i pokroić w drobniejszą kostkę. Przygotowane truskawki dodać do zmiksowanego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do czasu aż truskawki połączą się z ciastem.
  • babka 3. Przygotowane ciasto z truskawkami przełożyć do blaszki 32 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 8 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • babka 4. Jak już ciasto przestygło nie musi być zimne oddzielić je od papieru do pieczenia ( bardzo dobrze się oddziela nic się nie klei ) posypać je cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę czekoladową. Ciasto nawet ciepłe bardzo ładnie się kroi nie kruszy się, nie jest suche lecz lekko wilgotne.
  • babka 5. Takie ciasto - babka świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z rodziną jak również z przyjaciółmi a już z dodatkiem ulubionego owocu to już w ogóle petarda, jeżeli uwielbiacie ciasta babkowe to z czystym sumieniem polecam to oto ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować