Sezon truskawkowy się zaczął z tego powodu postanowiłam podać wam bardzo prostą a zarazem pyszną babkę z dodatkiem truskawek. Ja osobiście nie jestem fanką truskawek, ale w cieście malutki kawałeczek mogę spróbować.
Babka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier, dokładnie całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Następnie do ubitej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat kto jaki lubi oraz wlać cały olej, wszystko zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami.
2.Gdy mamy już przygotowane ciasto przygotować truskawki usunąć z nich szypułki zielone, umyć je i pokroić w drobniejszą kostkę. Przygotowane truskawki dodać do zmiksowanego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do czasu aż truskawki połączą się z ciastem.
3.Przygotowane ciasto z truskawkami przełożyć do blaszki 32 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 8 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
4.Jak już ciasto przestygło nie musi być zimne oddzielić je od papieru do pieczenia ( bardzo dobrze się oddziela nic się nie klei ) posypać je cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę czekoladową. Ciasto nawet ciepłe bardzo ładnie się kroi nie kruszy się, nie jest suche lecz lekko wilgotne.
5.Takie ciasto - babka świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z rodziną jak również z przyjaciółmi a już z dodatkiem ulubionego owocu to już w ogóle petarda, jeżeli uwielbiacie ciasta babkowe to z czystym sumieniem polecam to oto ciasto.
Komentarze