Pulchna babka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jakoś tak mnie naszło na babkę prostą bez żadnych wymysłów, więc zamieszałam, zakombinowałam. Po truskawki do sklepu poleciałam i przepyszną babkę wykonałam. Myślę sobie wyjdzie albo i nie ale po upieczeniu byłam bardzo zaskoczona, nie dość że cudnie wyrosła to jeszcze w smaku jest rewelacyjna, po za tym jest pulchna i wilgotna a to chyba za sprawą truskawek hm sama już nie wiem.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,

    2 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    3/4 szklanki cukru,

    1 szklanka oleju.



    dodatkowo :

    0,5 kg truskawek,

    2 łyżki cukru kryształ.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Pulchna babka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • babka 2. Do zmiksowanej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i całość zmiksować na mniejszych obrotach do połączenia się masy jajecznej z resztą składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • babka 3. Gotowe ciasto przelać do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Truskawki umyć osuszyć na durszlaku i oczyścić z szypułek. Oczyszczone truskawki ułożyć na cieście stroną na której była szypułka do ciasta.
  • babka 4. Jak już truskawki są rozłożone na całym cieście, posypać je dość obficie cukrem kryształ ( czyli dwoma łyżkami ). Tak przygotowane ciasto babka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka.
  • babka 5. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika chwilkę odczekać aż lekko przestygnie, następnie razem z papierem wyjąć ją na ręcznik papierowy aby całkowicie wystygła, ( ponieważ w blaszce od dołu zaparuje i będzie mokra ). Babkę można posypać cukrem pudrem.
  • babka 6. Taka babka to idealne rozwiązanie do popołudniowej kawki dla domowników jak również dla gości których się spodziewamy. Z czystym sumieniem serdecznie polecam. Tak jak pisałam wymyśliłam ją na poczekaniu i nie żałuję ponieważ jest naprawdę smaczna nie chwaląc się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować