Babka w kolorach tęczy z serkiem homogenizowanym i truskawkami to ciekawy pomysł na deser z galaretką w roli głównej. Tęczowa babka świetnie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci małych i dużych gości.
Tęczowa babka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, zmiksować blenderem do postaci musu i zagotować. Następnie wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wlać do formy babki (u mnie sylikonowej) i wstawić do lodówki na około 30 minut.
2.Jedną galaretkę truskawkową zalać 350ml wrzątku, a drugą 150ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretki całkowicie się rozpuściły, a następnie pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki o pojemności 150ml dodać 180g serka homogenizowanego i całość dokładnie wymieszać. Wlać do formy babki na mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać tężejącą truskawkową galaretkę o pojemności 350ml i ponownie wstawić do lodówki.
3.Z galaretkami pomarańczową i agrestową postępować tak samo jak z galaretkami truskawkowymi.
4.Po wylaniu ostatniej warstwy galaretki agrestowej ułożyć na całości podłużne biszkopty i wstawić do lodówki na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
5.Formę babki zanurzyć w gorącej wodzie na kilka sekund, a następnie odwrócić i wyjąć tęczową babkę z formy, przełożyć na talerz.
Komentarze