Babka ucierana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

na Wielkanoc i na co dzień

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
    rodzynki 100 g albo 2 łyżki kakao
    pół szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    6 dużych jaj
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 szklanki cukru kryształu
    12 dag mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieram z cukrem "na puch".
  • 2. Dodaję po jednym żółtku dalej ucieram.
  • image-0r0bvo2 3. Kolejno dodaję olej, a potem mąki z proszkiem do pieczenia.
  • image-0ka8huu 4. Na końcu delikatnie dodaję pianę z białek.
  • image-0piap96 5. Jeśli chcę jasną babkę to daję tylko rodzynki, a jak mieszaną to zamiast rodzynek dodaję kakao - wtedy muszę odłożyć część ciasta i zmieszać z kakao, wkładam do formy na przemian z białym ciastem.
  • image-028rxpv 6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę 35 - 40 min.
  • image-283rbuj 7. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzą mi 2 takie babki jak na zdjęciu i jeszcze jedna mała. Czasem piekę w keksówce, wtedy wystarczy jedna forma. Formy zawsze posypuję bułką tartą przed wyłożeniem ciasta, wtedy znacznie lepiej odchodzi od foremki po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować