Polecam upieczoną babkę serową z farszem mięsno warzywnym i białym serem. Jest prosta i szybka w wykonaniu.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
jajka kurze 3 szt.
mleko 1 szklanka
żółty ser 20 dag
mąka 2 szklanki
sok z połowy cytryny
sól szczypta
szynka konserwowa lub inna wędlina 20 dag
soda 1 łyżeczka
papryka czerwona połowa
ser biały włoski 250 g
Pasta serowa, czosnkowa:
serek mascarpone 1 opakowanie
majonez 2 stołowe łyżki
sól szczypta do smaku
cukier szczypta do smaku
pieprz ziołowy do smaku
szczypior ile kto lubi
czosnek 5-6 zębów
Babka serowa z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, ser starty na większych oczkach, mąkę, sól, sok z cytryny i sodę. Wszystkie składniki łączymy blenderem.
2.Zrobionym ciastem wylewamy dno foremki do babki (połowa ciasta).
3.Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone kostki sera białego.
4.Zalewamy pozostałym ciastem.
5.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
6.Upieczoną babkę wyjmujemy z formy, studzimy.
7.Ostudzoną kroimy w plastry, podajemy z sosem czosnkowym lub czosnkową pastą serową.
8.Pasta serowa, czosnkowa:
Serek wykładamy do miseczki, dodajemy majonez, drobno pokrojony szczypior i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą cukrem i ziołowym pieprzem, dokładnie mieszamy.
Komentarze