Babka serowa w cieście piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: miód podgrzać z cukrem i masłem oraz przyprawą piernikową, przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z kakao i sodą i jajko, dokładnie wyrobić ciasto, schłodzić około 30 minut w lodówce. Następnie ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować cienko ciasto na kształt prostokątnej formy. Formę natłuścić.
Ser utrzeć z masłem i żółtkami na puszystą masę, dodać budyń, olejek, wymieszać. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy, nadmiar ciasta ściąć, ułożyć masę serową, na wierzchu ułożyć pozostałe ciasto, pokruszone, piec w temp. 170 stopni 50 minut. Wystudzone ciasto udekorować płynną czekoladą, posypką czekoladową i cukrem pudrem.
Babka najlepiej smakują na 2 – 3 dzień gdy ciasto lekko nawilgnie serem.
Komentarze