Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Już nawet nie wiem która lepsza. W sumie każda ma swój charakterystyczny smak. My babki bardzo lubimy a na święta to obowiązkowy wypiek.
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
100 g margaryny
100 g masła
1/4 szkl mąki migdałowej
3/4 szkl mąki pszennej
1 szkl maku
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g migdałów w płatkach
sól szczypta
Babka makowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach. Wlać letnie masło i margarynę, ponownie zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Na końcu wsypać mak, płatki migdałów i wymieszać. Przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Komentarze