Babka migdałowa

0 (0 ocen)

Do trzech razy sztuka!! Do zamieszczenia tego przepisu podchodzę po raz trzeci- nie dlatego, że, aż trzy razy mi ta babka nie wyszła ale… właśnie dlatego, że znikała tak szybko,że nawet nie zdażyłam zrobić jej zdjęcia :) Muszę przyznać, że nie jestem fanką babek- często już na drugi dzień są trochę

Składniki:

  • 170 g drobnego cukru do wypieków
    kostka miękkiego masła (200 g)
    4 jajka w temperatusze pokojowej
    100 g zmielonych migdałów
    120 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    +
    cukier puder na lukier
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ale tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy ekstrakt z migdałów, krótko miksujemy.
  • 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały, mieszamy szpatułką lub łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 3. Formę do babki smarujemy masłem, wlewamy ciasto.
    Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  • 4. Robimy lukier: pół filiżanki cukru pudru mieszamy z odrobiną wody tak, aby uzyskać dość gęsty lukier.
    Wystudzoną babkę smarujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować