Makowo Migdałowa Babka Na Białkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta babka do upieczenia jeszcze przed świętami, jeśli cierpicie np. na nadmiar białek i lubicie takie nietypowe babki :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę 20 x 10 cm:


    5 białek
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    2-3 łyżki skórki pomarańczowej
    1/2 szkl białego maku
    1/2 proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    3 czubate łyżki migdałów siekanych
    80 g masła roztopionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Makowo migdałowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

    2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, kakao, migdały i wlewamy miesząc roztopione masło.
    3. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy.
    Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Migdały Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować