Babka makowo- cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ile kucharek, tyle niezawodnych i sprawdzonych przepisów na Wielkanocne babki. Bez tego ciasta zresztą nie wyobrażam sobie Świąt. Dziś polecam makową i z cytrynowym aromatem!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 270 gram masła,
    • 1 i1/3 szklanki cukru pudru,
    • 6 jajek,
    • 2,5 szklanki mąki tortowej,
    • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ szklanki suchego maku,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • Skórka starta z jednej, dużej cytryny,
    Dekoracja:
    • 150 gram białej czekolady,
    • 4 łyżki mleka,
    Dodatkowo:
    • Bułka tarta do oprószenia formy,
    • Tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka makowo- cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączymy sypkie składniki 1. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
    Mąki łączymy ze sobą oraz z makiem i proszkiem do pieczenia.
  • dodanie jajek 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy stopniowo po jednym jajku.
  • dodanie sypkich składników i mleka 3. Do gotowej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy.
  • dodanie skórki 4. Na koniec ciasto łączymy ze skórką cytrynową.
  • przed pieczeniem 5. Gotowe przekładamy do przygotowanej formy.
    Babkę pieczemy 60 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy. Przestudzoną dekorujemy.
    DEKORACJA: W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną oblewamy babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować