Ile kucharek, tyle niezawodnych i sprawdzonych przepisów na Wielkanocne babki. Bez tego ciasta zresztą nie wyobrażam sobie Świąt. Dziś polecam makową i z cytrynowym aromatem!
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 270 gram masła,
• 1 i1/3 szklanki cukru pudru,
• 6 jajek,
• 2,5 szklanki mąki tortowej,
• ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ szklanki suchego maku,
• 1/3 szklanki mleka,
• Skórka starta z jednej, dużej cytryny,
Dekoracja:
• 150 gram białej czekolady,
• 4 łyżki mleka,
Dodatkowo:
• Bułka tarta do oprószenia formy,
• Tłuszcz do wysmarowania formy
Babka makowo- cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
Mąki łączymy ze sobą oraz z makiem i proszkiem do pieczenia.
2.Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy stopniowo po jednym jajku.
3.Do gotowej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy.
4.Na koniec ciasto łączymy ze skórką cytrynową.
5.Gotowe przekładamy do przygotowanej formy.
Babkę pieczemy 60 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy. Przestudzoną dekorujemy.
DEKORACJA: W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną oblewamy babkę.
Komentarze