Babka kolorowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Kolorowa babka w polewie lukrowej

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 2.5 szklanki
    - margaryna: 200 gramów
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - aromat rumowy (4-5 kropel): 4 sztuki

    - kakao: 0.5 łyżeczki
    - kisiel truskawkowy: 2 łyżeczki

    - gotowy lukier do dekoracji: 1 sztuka
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka kolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem.Ucierając kolejno dodajemy zółtka i śmietanę.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na piane i delikatnie łączymy z ciastem.
  • 2. Na natłuszczoną i obsypaną tarta bułką formę wykładamy 1/3 ciasta,a pozostałe dzielimy na dwie części:do jednej wsypujemy kakao a drugą mieszamy z kiślem.Wylewamy pozostałe ciasto porcjami do blaszki.Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • babka 3. Po upieczeniu lukrujemy i posypujemy skórka pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować