Kolorowa babka

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Kolorowa babka na zimno, deser w sam raz na upalne dni...:) prosty w przygotowaniu, serdecznie polecamy::)))

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 galaretek w różnych kolorach
    (ja miałam żółtą, pomarańczową, niebieską, różową, zieloną)
    2 serki danio waniliowe po 150g
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek.
    Do 5 miseczek wlać po 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
    Do kolejnych 5 miseczek wlać tylko 200 ml wrzątku i odstawić w inne miejsce do wystudzenia aby się nie pomieszały.
    Do wystudzonych miseczek z 200ml wody, dodać tak mniej więcej około 60g serka danio (do każdej miseczki) i dokładnie wymieszać.
  • galaretki 2. :)
  • 3. Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy (sprawdź czy wejdzie do niej 2,5 l deseru).

    Można zacząć od najjaśniejszej lub najciemniejszej - jak wolimy.Ja wlewałam następująco niebieska, serowo-niebieska, żółta, serowo- żółta, pomarańczowa, serowo-pomarańczowa, różowa, serowo-różowa, zielona, serowo-zielona.
    Wylewając poszczególne warstwy galaretek pamiętamy o tym, że poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów. Chłodzimy około 1 godziny.
  • deser babka 4. Deser z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie.
    Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe :) Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować