Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek.
Do 5 miseczek wlać po 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Do kolejnych 5 miseczek wlać tylko 200 ml wrzątku i odstawić w inne miejsce do wystudzenia aby się nie pomieszały.
Do wystudzonych miseczek z 200ml wody, dodać tak mniej więcej około 60g serka danio (do każdej miseczki) i dokładnie wymieszać.
2.:)
3.Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy (sprawdź czy wejdzie do niej 2,5 l deseru).
Można zacząć od najjaśniejszej lub najciemniejszej - jak wolimy.Ja wlewałam następująco niebieska, serowo-niebieska, żółta, serowo- żółta, pomarańczowa, serowo-pomarańczowa, różowa, serowo-różowa, zielona, serowo-zielona.
Wylewając poszczególne warstwy galaretek pamiętamy o tym, że poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów. Chłodzimy około 1 godziny.
4.Deser z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie.
Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe :) Smacznego
Komentarze