Babka dyniowa z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczna babka o pięknym kolorku i pysznym aromacie, polecam do kawy nie tylko od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych śliwek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    5 dag białej czekolady
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka dyniowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce na sucho wymieszać przesianą mąkę z pozostałymi suchymi składnikami, szczyptą soli i bakaliami w drugiej misce ubić jajka z olejem i musem z dyni. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką ( tylko do momentu ich połączenia ) na koniec dodać posiekaną białą czekoladę.
    Formę do babki wysmarować tłuszczem i grubo wysypać dodatkowymi orzechami wymieszanymi z bułką tartą, przełożyć do niej całe ciasto.
    Piec w temp. 180st około 40-45 minut.

    Dodatkową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzoną babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Biała czekolada Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować