Babka z bakaliami

4.44 (214 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki deser do kawy :) Zajadaliśmy jeszcze ciepłą :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    1 kostka masła
    15 dkg bakalii
    1 łyżeczka kakao
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.44 (214 ocen)

Babka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijać przez minutę, następnie dodać cukier i ubić na sztywno. Zmiksować z żółtkami i wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczone masło. Około 1/4 ciasta przelać do osobnej miseczki i wymieszać z kakao, a do jasnej części dodać bakalie. Wylać warstwami do natłuszczonej formy na babkę i piec w 175 stopniach do suchego patyczka (około 40 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować