Babka czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cekoladę rozpuścić ze śmietanką lub mlekiem w kąpieli wodnej.
2.Zółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej, mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko kokosowe. Białka ubic na stywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podelić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę a do drugiej kokos, wymieszać.
3.Do foremki wysmarowanej tłuszczem wyłożyć część ciasta ciemnego, następnie ciasto białe i pozostałą część ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
4.Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto po wystygnięciu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze