Babka czekoladowo-kokosowa

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna wilgotna babka polecam nie tylko od święta.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    6 jajek
    100 ml oleju rzepakowego
    150 ml mleka kokosowego
    tabliczka czekolady deserowej
    4 łyżki kokosu
    2 łyżki śmietanki lub mleka

    Forma na babkę z kominkiem
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cekoladę rozpuścić ze śmietanką lub mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 2. Zółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej, mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko kokosowe. Białka ubic na stywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podelić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę a do drugiej kokos, wymieszać.
  • 3. Do foremki wysmarowanej tłuszczem wyłożyć część ciasta ciemnego, następnie ciasto białe i pozostałą część ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
  • 4. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto po wystygnięciu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować