25 dag mąki pszennej
15 dag cukru
6 jajek
100 ml oleju rzepakowego
150 ml mleka kokosowego
tabliczka czekolady deserowej
4 łyżki kokosu
2 łyżki śmietanki lub mleka
Forma na babkę z kominkiem
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania przepisu:
Babka czekoladowo-kokosowa
1.
Cekoladę rozpuścić ze śmietanką lub mlekiem w kąpieli wodnej.
2.
Zółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej, mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko kokosowe. Białka ubic na stywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podelić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę a do drugiej kokos, wymieszać.
3.
Do foremki wysmarowanej tłuszczem wyłożyć część ciasta ciemnego, następnie ciasto białe i pozostałą część ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
4.
Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto po wystygnięciu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze