Babka cytrynowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka idealna na wielkanocny stół. Cytrynowo-kokosowe połączenie smaków zawsze się sprawdzi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 12,5 dag margaryny

    - 3 jajka

    - 0,5 szklanki cukru

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 4 łyżki śmietany 12 %

    - 1 cukier waniliowy

    - 2 łyżki soku z cytryny

    - 3 łyżki wiórek kokosowych


    Lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    -żółty barwnik spożywczy


    Dodatkowo:

    - żółte bratki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka cytrynowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, ucieramy. Dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe i ucieramy.
    Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy.
  • 2. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. Dodajemy barwnik i ucieramy. Babkę dekorujemy lukrem.
  • 3. Dekoracja: Babkę dekorujemy bratkami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować