babka kokosowa

  • wyświetlono: 291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm.

Dorota T
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/4 szklanki mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

babka kokosowa

  • 1. Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastakokosWielkanocBabka wielkanocnaciasto ucierane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka kokosowa z rabarbarem

Dodane przez: afrodyta

Babka kokosowa z rabarbarem

Dzięki rabarbarowi babka nie jest...

Wegańska babka truskawkowo-kokosowa

Dodane przez: jolao

Wegańska babka truskawkowo-kokosowa

Gdy w domu brakuje jajek i mleka,...

babka piaskowa

Dodane przez: rena123

Babka piaskowa

Najłatwiejsza babka piaskowa na...

babka

Dodane przez: kuchenny chillout

babka

stary sprawdzony przepis, ciasto...

Babka z niespodzianką.

Dodane przez: Ela Ślązak

Babka czekoladowa z kuleczkami serowo-kokosowymi

Pyszna, pachnąca mocno czekoladowa...

BABKA KOKOSOWA Z CUKINIĄ (BEZ JAJEK)

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

BABKA KOKOSOWA Z CUKINIĄ (BEZ JAJEK)

Oryginalna babka wielkanocna w...